
Wyciskarka czy sokowirówka - jak wybrać?
Sok wyciskany z owoców lub warzyw to doskonałe źródło licznych witamin, które posiada znaczną przewagę nad produktami sklepowymi. Pod postacią soków w kartonach często otrzymujemy koncentrat owocowy rozcieńczony z wodą, zawierający mnóstwo konserwantów oraz cukru, dlatego też wiele osób decyduje się na zakup urządzenia, które pozwoli im przygotowywać soki samodzielnie.
Wśród nich wyróżnia się głównie wyciskarki i sokowirówki. Jaki model wybrać i czym właściwie oba te urządzenia się od siebie różnią? Sprawdzamy co będzie lepsze: wyciskarka czy sokowirówka? Porównujemy również najpopularniejsze modele z obu kategorii.
Ranking wyciskarek i sokowirówek do owoców i warzyw [TOP 7]
- Kuvings B1700 - jedna z najchętniej wybieranych wyciskarek najpopularniejszego producenta w tej kategorii produktów. Pozwala na sprawne i łatwe przygotowywanie smacznych soków, smoothie, a także sorbetów.
- Bosch MES4010 - godna polecenia, szybko działająca sokowirówka, pozwalająca uzyskać do 1,5 litra soku w jednym procesie wyciskania.
- Bosch MESM z serii VitaExtract to wydajna i cicha, a jednocześnie bardzo dobrej jakości wyciskarka, dostępna w niewygórowanej cenie.
- Sage SJB815B to wyciskarka, która oferuje najwyższą jakość, elegancki design, a zarazem wiele opcji regulacji ustawień pracy.
- Philips HR 1949/20 - lubiana przez użytkowników wyciskarka wolnoobrotowa renomowanego producenta.
- Bosch MES 3500 - dobra i tania sokowirówka o mocy 700 W i dużym, 73-milimetrowym otworem wlotowym.
- Blaupunkt SJV-801 - wielofunkcyjna wyciskarka z sorbetownicą i szatkownicą.
Najlepsze wyciskarki i sokowirówki - porównanie

Kuvings B1700
Kuvings B1700 to wysokiej jakości wyciskarka, która doskonale sprawdzi się nie tylko do naturalnych soków i koktajli, ale także mlek orzechowych. Zestaw dołączonych akcesoriów sprawia, że ten model jest urządzeniem 3w1, a więc może posłużyć do przygotowania soku, smoothie oraz sorbetu.
Wyjątkowo sensownie dopracowana konstrukcja i dodatkowe akcesoria pomagające w czyszczeniu pozwalają z łatwością utrzymać urządzenie w higienie. Szczelna zatyczka Smart Cap zapobiega ulewaniu się soku podczas nalewania go szklanki.
Decydując się na Kuvings B1700 nie musisz też martwić się o to, że zrobisz coś nie tak. System blokady bezpieczeństwa to konstrukcja zabezpieczająca, pozwalająca na uruchomienie urządzenia wyłącznie wtedy, gdy korpus i bęben są poprawnie połączone. Konstrukcji zawdzięczamy też niski poziom hałasu. Wolno obracający się silnik bezszczotkowy generuje mniej wibracji i dźwięków.
Wolnoobrotowa technologia minimalizuje utratę witamin i enzymów, a szeroki otwór wsadowy o średnicy 76 mm, zapewnia wygodę użytkowania. W tym urządzeniu można też bez obaw używać bardziej włóknistych składników, takich jak jarmuż, seler czy imbir. Funkcja Reverse (bieg wsteczny) odwracająca kierunek obrotu ślimaka, pomaga w przypadku zatorów i blokad.

Bosch MES4010
Bosch MES4010 to godna polecenia sokowirówka, oferująca moc 1200 W i 3-stopniową regulację prędkości, co przekłada się na bardzo szybkie rezultaty wyciskania. Zastosowany tu profesjonalny nóż ceramiczny sprawdza się również w przypadku twardych owoców i warzyw.
O przemyślanej konstrukcji i jakości wykonania świadczy między innymi trwałe sitko ze stali szlachetnej elektropolerowanej, jak i wylot z blokadą DripStop zapobiegającą kapaniu. Dodatkowo duży otwór wlotowy (o średnicy 84 mm) umożliwia wkładanie takich owoców jak na przykład jabłka bez konieczności ich krojenia.
Jak przystało na dobrej jakości sprzęt Bosch MES4010 jest wyposażony w zabezpieczenie SafetyStop, a więc włączymy je tylko wtedy, gdy wszystkie elementy zostaną poprawnie i precyzyjnie zamontowane. Urządzenie także wyłącza się automatycznie, jeśli w trakcie jego pracy pokrywa zostanie otwarta.
Dołączony do zestawu pojemnik na sok o pojemności 1,5 litrów posiada regulację zawartości piany.

Bosch MESM
Ten sam renomowany producent posiada w swojej ofercie bardzo dobrą i popularną wyciskarkę wolnoobrotową. Bosch MESM z serii VitaExtract delikatnie wyciska soki, przy prędkości 55 obr./min. Sprawdzony silnik o mocy 150 W pracuje wydajnie i cicho, a jednocześnie pozwala zachować maksimum wartości odżywczych oraz witamin z soków.
Dwa sita w zestawie pozwalają na przygotowanie soku gęstego lub klarownego, zależnie od preferencji domowników lub gości. Bosch MESM to porządny sprzęt, dlatego oferuje także blokadę DripStop zapobiegającą kapaniu. Posiada także funkcję Reverse, czyli możliwość włączenia krótkiego, odwrotnego biegu śruby - ta funkcja jest niezbędna w momentach, kiedy jakieś trudniejsze surowce się zablokują.
W tym urządzeniu można bez problemu stosować zarówno pestki, jak i mrożone owoce. Zastosowano tu bowiem wytrzymałą śrubę z tritanu. Warto też wiedzieć, że wszystkie elementy z tworzyw sztucznych, które mają kontakt z żywnością, są wolne od bisfenoli (BPA).

Sage SJB815B
Sage 3X Bluicer Pro SJB815 nie tylko wygląda wyjątkowo elegancko, ale dodatkowo zapewnia także wielofunkcyjność. 5 programów, w tym dwa programy do smoothie, pozwala dobrać optymalny czas i prędkość do różnorodnych koktajli mlecznych i gładkich zielonych smoothie. Tryb pulsacyjny/kruszenia lodu pozwala wręcz zamieniać lód w śnieg. Nie brakuje także programu do mrożonych deserów.
Prócz powyższych opcji, użytkownicy mają do wyboru 10 ustawień prędkości. Nawet najtrudniejsze przepisy, w tym na masło orzechowe czy mleko z orzechów i nasion roślin strączkowych, nie będą stanowiły problemu dla tego urządzenia. Co więcej, można modyfikować i gładkość i klarowność według indywidualnych upodobań.
Producent gwarantuje, że dzięki technologii Cold Spin® wzrost temperatury podczas procesu wyciskania nie przekracza 1°C. Dzięki temu mamy pewność, że większość składników odżywczych w naszych surowcach pozostanie zachowana.

Philips HR 1949/20
Philips, jeden z czołowych producentów AGD, nie pozostaje w tyle. Philips HR 1949/20 to bardzo dobra wyciskarka wolnoobrotowa, pozwalająca na przygotowywanie zdrowych, a zarazem świeżych soków, bogatych w witaminy i minerały.
Niskie obroty silnika pozwalają zachować maksymalną wartość odżywczą surowców, dbając jednocześnie o oryginalny smak i konsystencję. Z kolei dzięki funkcji QuickClean, czyszczenie urządzenia nie może być łatwiejsze. Na łatwość czyszczenia wpływa także sama konstrukcja bez sita.
Wyciskarka szczególnie dobrze sprawdzi się przy soczystych owocach i warzywach, ale można używać jej także do orzechów oraz liściastych warzyw.

Bosch MES 3500
Bosch MES 3500 to nie za droga sokowirówka oferująca bardzo przyzwoitą jakość. Kompaktowa obudowa została wykonana z użyciem stali szlachetnej. Nie brak tu także funkcji blokady kapania DripStop, która ma za zadanie zapobiegać wypływaniu soku.
Silnik o mocy 700 W, dwa poziomy obrotów oraz, a także spory 73-milimetrowy otwór wlotowy zapewniają dużą wygodę użytkowania urządzenia na co dzień. Trwałe sito ze stali nierdzewnej doskonale radzi sobie ze ścieraniem całych owoców i warzyw, również twardych.
Sokowirówka jest nie tylko łatwa w montażu, ale także w utrzymaniu w czystości. Warto wiedzieć, że wszystkie zdejmowane elementy nadają się do mycia w zmywarce. Funkcja Safety Stop zapobiega uruchamianiu urządzenia kiedy któryś z elementów nie został prawidłowo zamontowany, wyłącza również automatycznie urządzenie, jeśli podczas jego pracy zostanie otwarta pokrywa.

Blaupunkt SJV-801
Blaupunkt SJV-801 to wyciskarka wolnoobrotowa o całkiem niezłej wydajności. Pozwala szybko i łatwo uzyskać aż do 90% soku z owoców. Dzięki temu, że prędkość obrotu ślimaka oscyluje w zakresie 60-80 RPM, nie dochodzi do przegrzewania soków, co przekłada się na maksimum ich wartości odżywczych. Wsad o średnicy 84 mm mieści spore kawałki owoców i warzyw, a więc surowców nie trzeba nadmiernie obrabiać.
Trwały silnik bezszczotkowy, oferujący maksymalną moc 500 W, pozwala bez problemów korzystać także z twardych warzyw. Dwa filtry różnej grubości pozwalają użytkownikom wybierać pomiędzy sokiem bardziej klarownym lub bardziej przecierowym, czyli bogatszym w miąższ. Głośność generowana podczas pracy urządzenia nie przekracza natomiast 65 dB.
To jednak nie wszystko, bo wyciskarkę Blaupunkt SJV-801 wyposażono w dwa dodatkowe akcesoria. Sorbetownica posłuży do przygotowania deserów lodowych. Z kolei szatkownica z czterema dyskami tnącymi pozwoli na sprawne szatkowanie, plastrowanie oraz ścieranie warzyw i owoców, w tym także nawet przygotowanie frytek.
Warto dodać, że wszystkie zdejmowalne elementy można myć w zmywarce. Nie brakuje oczywiście także blokady zapobiegającej kapaniu soku.
Wyciskarka a sokowirówka - różnice

Sokowirówka często jest mylona z wyciskarką do soków. Tymczasem są to dwa, zupełnie odmienne urządzenia, które różnią się m.in. budową i metodą działania. Ostateczny wybór powinien zostać uzależniony od kilku czynników, zwłaszcza zaś od rodzaju wyciskanych warzyw i owoców, pożądanej konsystencji soku czy częstotliwości użytkowania.
Jeżeli zależy nam na wyciskaniu soku z twardych warzyw lub owoców, to wybór konkretnego urządzenia nie ma większego znaczenia, gdyż z tym zadaniem poradzi sobie zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka. Nieco inaczej wygląda kwestia przygotowywania soków z warzyw liściastych bądź z dodatkiem jarmużu, pestek czy drobnych owoców. Wówczas lepszym wyborem będzie wyciskarka. Sok uzyskany przy jej zastosowaniu jest gęstszy i bardziej esencjonalny, można go jednocześnie dłużej przechowywać. Sokowirówka za to pozwala na otrzymanie nieco wodnistego soku, który należy spożyć zaraz po przyrządzeniu.
Różnice występują także w ilości przygotowanego soku. W związku z tym, że wyciskarki pracują na wolnych obrotach nie są w stanie w krótkim czasie przygotować dużej ilości soku. Jeżeli zatem zależy nam na urządzeniu, które sprawdzi się przy licznej rodzinie, to w tym wypadku zdecydowanie przodują sokowirówki.
Koszt zakupu sokowirówki i wyciskarki
Wybór konkretnego urządzenia nierzadko podyktowany jest naszym budżetem, który możemy przeznaczyć na jego zakup. Zazwyczaj wyciskarki wolnoobrotowe są nieco droższe od sokowirówek. Niemniej jednak cena obu urządzeń nie należy do najniższych i waha się w przedziale od 300 do nawet 1200 złotych. Na rynku znajdziemy z pewnością modele w niższych cenach jednak w większości przypadków będzie je cechować słaba jakość, która przekłada się głównie na zastosowanie mniej trwałych materiałów oraz niższą wydajność.
Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?

Jeżeli zależy nam przede wszystkim na zachowaniu jak największej ilości witamin i wartości odżywczych, to warto zdecydować się na wyciskarkę. Zanim jednak uzyskamy sok z owoców i warzyw, musimy nieco dłużej poczekać, gdyż pracuje ona znacznie wolniej od sokowirówki. Wyciskarka będzie jednocześnie lepszym wyborem dla osób, które chcą przygotowywać soki na później. Sokowirówkę powinny zaś wybierać osoby preferujące rzadsze soki, które jednocześnie chcą je przygotowywać w większych ilościach.
Każde ze wspomnianych urządzeń posiada zarówno swoje zalety, jak i wady. Przed zakupem konkretnego produktu warto więc się z nimi zapoznać, co pozwoli na uniknięcie wszelkich niedogodności, czy też zawiedzionych oczekiwań.
Zalety i wady wyciskarek
Wśród korzyści, jakie idą za wyborem wyciskarki do soków, wyróżnia się przede wszystkim:
- Wysoką jakość soków bogatych w rozmaite składniki odżywcze;
- Większą ilość wyciśniętych soków oraz ich dłuższą świeżość – soki z wyciskarki można przetrzymywać w lodówce nawet przez 72 godziny;
- Możliwość wyciśnięcia soków z niemal każdej rośliny, w tym również miękkich owoców (np. maliny, jagody), roślin liściastych (np. jarmuż, szpinak), ziół, a także warzyw korzeniowych;
- Wysoką energooszczędność;
- Łatwość użytkowania;
- Mnogość dodatkowych funkcji;
- Brak konieczności marnowania pozostałości po wyciśniętych sokach – z pulpy pozostałej po procesie wyciskania można wykonać rozmaite potrawy, co wpisuje się w podejście zero waste.
Wśród wad tego typu urządzeń zaznacza się natomiast nieco wyższą cenę niż w przypadku sokowirówek, a nieraz również problematyczne czyszczenie wszelkich elementów konstrukcji danego sprzętu.
Zalety i wady sokowirówek
Do zalet sokowirówek zalicza się:
- Niższą cenę;
- Większą dostępność;
- Klarowność uzyskanych soków;
- Większą pojemność, która umożliwia uzyskanie większych ilości soków.
Tego typu urządzenia posiadają również swoje wady, w tym chociażby:
- Niższą wartość odżywczą soków, która spowodowana jest przez podwyższoną temperaturę wyciskania oraz wysokoobrotową technologię;
- Brak możliwości długotrwałego przechowywania soków i konieczność spożycia ich niemal natychmiast po przygotowaniu;
- Głośniejszą pracę;
- Ograniczoną ilość dodatkowych funkcji i udogodnień;
- Zwiększoną awaryjność;
- Możliwość wyciskania soków wyłącznie z określonych owoców i warzyw, co wpływa na mniejszą ich różnorodność.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem wyciskarki lub sokowirówki?

W celu podjęcia odpowiedniej decyzji co do zakupu wyciskarki lub sokowirówki, należy odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań. Wśród nich wyróżnia się takie kwestie, jak chociażby:
- Jaka powinna być konsystencja uzyskanego soku?
- Czy urządzenie będzie przeznaczone wyłącznie do użytku domowego?
- Z jakich owoców, warzyw i roślin robione będą soki?
- Jakiej jakości mają być przygotowywane soki?
Konsystencja soku
Specyfika funkcjonowania wyciskarek i sokowirówek sprawia, że urządzenia te przygotowują soki o różnej konsystencji. Powszechnie przyjęło się uznawać, iż soki uzyskane przez wyciskarkę cechują się znacznie większą ilością miąższu, przez co są one o wiele mniej klarowne. Sokowirówki natomiast przeważnie są wyposażone w specjalne sito, którego zadaniem jest zatrzymywanie wszelkich drobinek miąższu.
Przeznaczenie sprzętu
Jeśli wyciskarka lub sokowirówka będą użytkowane wyłącznie w warunkach domowych, wybór danego urządzenia staje się całkowicie indywidualną kwestią. Natomiast w momencie, gdy dany sprzęt ma spełniać swoje zadanie w restauracji lub barze, lepszym wyborem może okazać się wyciskarka. Sokowirówki bardzo często cechują się bowiem nieco niższą jakością wykonania, a przy tym również większą awaryjnością. Wyciskarki, oprócz większej efektywności i skuteczności działania, pozwalają również na przechowywanie wyciśniętych soków w lodówce, co z kolei może okazać się niezwykle przydatne.
Soki z różnych produktów
Ze względu na swoją budowę sokowirówki sprawdzają się jedynie w przypadku stosunkowo ograniczonej ilości produktów, które dodatkowo powinny cechować się odpowiednią soczystością. Wyciskarki natomiast poradzą sobie ze znacznie większą ilością składników, w tym również z miękkimi owocami, czy też roślinami liściastymi.
Jakość soków

W znaczącej większości przypadków sok uzyskany poprzez sokowirówkę cechuje się niższą jakością. Wynika to z faktu, iż tego typu urządzenia wykorzystują wysokoobrotową technologię, a podczas pracy generują temperaturę, która wywiera niekorzystny wpływ na wartości odżywcze zawarte w owocach i warzywach. Specyfika funkcjonowania wyciskarek sprawia natomiast, że wytwarzane soki nie nagrzewają się ani nie natleniają, tym samym zachowując swoją jakość.
Jakie warzywa i owoce możemy wykorzystać do przygotowania soku?
Wybór warzyw i owoców, z których można uzyskać sok jest ogromny. Wśród owoców warto wybierać zwłaszcza jabłka, banany, gruszki, melony czy mango. Do soków warzywnych dodać możemy za to marchewkę, pomidora, buraka, seler czy natkę pietruszki, a nawet kapustę. Ciekawym dodatkiem okażą się także przyprawy, zwłaszcza te ostrzejsze, które pozwolą nadać sokom warzywnym wyraźniejszego smaku.
Zobacz również: Jaki blender sportowy kupić? Wskazówki i porady