
Sezon grzybowy. Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza?
Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, znana już od czasów prehistorycznych. Grzyby i produkty spożywcze możemy suszyć na słońcu lub parapecie, jednak jest to niewygodne a sam proces dość długotrwały. Niezwykle praktycznym urządzeniem polecanym dla gospodarstwa domowego w okresie jesiennym może okazać się suszarka do grzybów. To obowiązkowy zakup dla zapalonych grzybiarzy, ale i przydatne urządzenie kuchenne dla miłośników gotowania. Jaką suszarkę do grzybów kupić? Na jakie parametry zwrócić uwagę dokonując zakupu tego urządzenia? Podpowiadamy.
Budowa suszarki
Suszarka do grzybów składa się z sit (liczba zależna od modelu), szczelnej pokrywy i obudowy. To w niej znajduje się zespół wentylacyjno-grzewczy, który umożliwia suszenie produktów spożywczych. Na obudowie urządzenia znajdują się dodatkowo przyciski regulujące pracę suszarki, czyli włącznik i wyłącznik oraz zmiana prędkości suszenia.Sita
Jeżeli planujemy suszyć duże ilości grzybów, potrzebny będzie model suszarki wyposażony w 8 lub 11 sit. Odległość pomiędzy poszczególnymi sitami powinna być równa. Praktycznym rozwiązaniem są suszarki w których istnieje możliwość zmniejszania lub zwiększania liczby poziomów. Co więcej, ważna jest także wielkość otworów, która wpływa na łatwość przedostawania się powietrza i czyszczenia urządzenia po suszeniu. Z kolei przezroczyste sita pozwalają łatwiej podglądać pracę suszarki do grzybów.Pojemność
Pojemność suszarek do grzybów podawana jest w litrach. Większość modeli to ok. 11 litrów, największe modele do domowego użytku są przeważnie tej wielkości i zajmują sporo miejsca w kuchni. Dokonując zakupu suszarki do grzybów kierujmy się ilością, wielkością i głębokością sit (tacek). Warto sprawdzić również wymiary całego urządzenia, tak aby upewnić się czy zmieści się np. na kuchennej szafce.Regulacja temperatury
Wybierając suszarkę do grzybów, warto zainwestować w model wyposażony w regulację mocy suszenia. Standardowe suszarki do grzybów posiadają 2-3 stopnie regulacji. Z kolei nowoczesne modele suszarek posiadają dodatkowo regulator temperatury (termoregulator) w postaci pokrętła.Dodatkowe funkcje suszarki do grzybów w zakresie regulacji temperatury to:
- termostat utrzymujący stałą temperaturę;
- timer z automatycznym wyłącznikiem;
- zabezpieczenia termiczne - ogranicznik temperatury chroniący przed przegrzaniem urządzenia.
Moc suszarki
Od tego parametru zależny jest czas suszenia - im wyższa moc suszarki, tym krótszy proces suszenia. Na rynku urządzeń gospodarstwa domowego dostępne są modele o mocy od 250 do 400 W. Jest to przedział optymalny, który znajdzie zastosowanie w każdej domowej kuchni. Dokonując zakupu sprawdźmy czy wybrany model suszarki posiada odpowiedni wentylator (10-15 W) oraz grzałkę mającą duży wpływ na efektywność suszenia. Warto sprawdzić także pobór mocy urządzenia i wybrać model najbardziej energooszczędny. Oto orientacyjny przedział czasu suszenia najpopularniejszych produktów spożywczych dla suszarki o standardowym poborze mocy 250 W.- Grzyby 3-15 h
- Banany 5-25 h
- Jabłka 4-15 h
- Morele 8-36 h
- Nać pietruszki 2-10 h
Inne funkcje suszarki do grzybów
- Funkcja powietrza obiegowego (dmuchawa powietrza obiegowego lub wentylator) – dzięki niej gorący strumień powietrza dociera do każdego sita suszarki. Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza po suszarce;
- Timer (programator) - funkcja kontrolowanego czasu suszenia;
- Zabezpieczenia przed przegrzaniem;
- Sterowanie mikroprocesorem – dzięki niemu strumień powietrza jest stabilny i ma stałą temperaturę;
- Obrotowe sita – dzięki nim nie musimy obawiać, że strumień powietrza ominie któryś z suszonych produktów.