Najlepsze kawiarki - jak wybrać swój model?
Moka, kafetiera, makinetka - wiele nazw, a to tylko dwuczęściowy niepozorny czajniczek. Parzenie kawy przy pomocy kawiarki staje się coraz bardziej popularne. To właśnie dzięki niej możemy przygotować esencjonalny i pachnący napój bogów już w kilka minut.
Te malutkie i niezwykle designerskie dzbanuszki powstały we Włoszech, jednak szybko rozprzestrzeniły się w całej Europie. Podpowiadamy, jak wybrać idealną kawiarkę, aby cieszyć się aromatyczną i pyszną kawą.
Najlepsze kawiarki - Ranking [TOP 5]
- Bialetti New Moka Induction - ten elegancki, a zarazem wyjątkowo solidny model lidera na rynku kawiarek oferuje pojemność 6tz. Model działa na wszystkich rodzajach palników - gazowych, elektrycznych i indukcyjnych.
- Bialetti New Brikka - podobnie jak New Moka, nadaje się do każdego rodzaju płyt grzewczych. Jest wykonana w pełni z aluminium i oferuje pojemność 2 filiżanek.
- G3Ferrari G10045 - oferuje pełnię zalet kawiarki elektrycznej, włącznie z timerem, utrzymywaniem ciepła przez 30 minut i automatycznym wyłączaniem. Regulowany filtr pozwala zaparzyć jedną lub trzy filiżanki kawy, zależnie od potrzeb.
- Bialetti Moka Express - to klasyczny aluminiowy model do tradycyjnego zaparzania na kuchence gazowej. Oferuje pojemność 4 tz.
- Ariete 1368/06 - elektryczny model o pojemności 250 ml, który zaparza kawę już w 4 minuty. Dysponuje także trybem stand-by, który podtrzymuje temperaturę gotowego naparu do 30 minut po zaparzeniu.
Kawiarki - najpopularniejsze rodzaje
Dobrej jakości kafetiera wbrew pozorom nie musi obciążać domowego budżetu. Najtańsze modele możemy kupić już za około 20 złotych. Jednak jeżeli zależy nam na sprawdzonym produkcie, musimy liczyć się z większym wydatkiem. Do najpopularniejszych rodzajów kawowych dzbanuszków zaliczamy:
Kawiarki stalowe
Przybierają różne kształty, jednak zazwyczaj są obłe i gładkie. Kawiarka stalowa jest bardzo bezpieczna w użytkowaniu, ale z drugiej strony droższa od aluminiowej. Po zaparzeniu kawy należy ją umyć i pozostawić rozkręconą do wyschnięcia.
Kawiarki stalowe nierdzewne to modele najwytrzymalsze - są znacznie trwalsze niż aluminiowe i ceramiczne, szczególnie jeśli chodzi o długotrwałe i intensywne użytkowanie. Do ich wad można zaliczyć wyłącznie fakt, że nie posiadają charakterystycznego włoskiego designu i nie są dostępne w bogatej palecie kolorystycznej. Kupimy je wyłącznie w wersji srebrnej.
Kawiarki aluminiowe
Najczęściej są to produkty wykonane z bezpiecznego stopu aluminium o dość kanciastych kształtach. Jest to jeden z najpopularniejszych wyborów wśród fanów małej czarnej. Kawiarki aluminiowe mogą być po prostu srebrne, jednak na rynku można spotkać także modele w jednolitym kolorze lub z wzorzystym deseniem.
O czajniczki aluminiowe należy troskliwie dbać. Nie powinniśmy myć ich przy pomocy detergentów, gdyż może to spowodować powstanie przebarwień. Kawiarki aluminiowe są zazwyczaj tańsze od stalowych, są także bardzo wygodne w użytkowaniu, ponieważ są lekkie i szybko się nagrzewają.
Do wad kawiarek aluminiowych trzeba zaliczyć niższą trwałość - przy intensywnym używaniu, a także z biegiem czasu, materiał może się odkształcać, przebarwiać i wpływać na smak kawy. Dodatkowo te modele rzadko nadają się do pracy z płytami indukcyjnymi.
Kawiarki ceramiczne
Działają wręcz identycznie jak urządzenia stalowe i aluminiowe. Jednak zaparzenie kawy wymaga w tym przypadku postawienia kafetiery na płycie grzewczej. Miłośnicy kawy uważają jednak, że napój wykonany w kawiarce ceramicznej stygnie niemal od razu po przyrządzeniu.
Kawiarki porcelanowe stanowią rzadkość na rynku, a dodatkowo często są droższe niż modele stalowe i aluminiowe. Ich największą zaletą jest urokliwy design. Największą wadą będzie z kolei wysoka podatność na stłuczenie.
Kawiarka elektryczna
Kawiarka elektryczna wymaga podłączenia do gniazdka. Największą zaletą tych produktów jest fakt, że są wyposażone w funkcję podtrzymywania temperatury naparu. Modele elektryczne to urządzenia łączące w sobie tradycyjny kształt kawiarki z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi. Są niezwykle bezpieczne w użytkowaniu, a także bardzo estetyczne.
Choć te modele nie oferują dużej różnorodności pod względem designu, warto zauważyć, że ulubioną kawiarkę elektryczną można bez problemu zabrać ze sobą na wakacje - do domku czy hotelu. Tymczasem klasyczny model nada się wyłącznie na biwak w plenerze, gdzie mamy do dyspozycji butlę z palnikiem.
Kawiarki na indukcję
Podobnie jak klasyczne kawiarki, modele przeznaczone do pracy z indukcją mogą być wykonane z aluminium lub stali. Najczęściej jednak na rynku spotkamy modele aluminiowo-stalowe, które łączą charakterystyczny włoski design dzbanka oraz wysoką funkcjonalność naczynia dolnego ze stali.
Adapter do płyt indukcyjnych
Właściciele nowoczesnych płyt indukcyjnych mogą narzekać na mały wybór eleganckich modeli kawiarek. Klasyczne aluminiowe modele co do zasaday nie współpracują z indukcją, a przecież to właśnie one najbardziej cieszą oczy swoją unikalną stylistyką i nieszablonowymi kolorami.
Rozwiązaniem tego problemu może okazać się adapter do płyt indukcyjnych. Z taką propozycją wyszła marka Bialetti. Adapter o średnicy 13 cm umożliwia użytkowanie na płycie indukcyjnej kawiarek o maksymalnej pojemności 6 tz. Czyli tak na prawdę większości modeli dostępnych na rynku.
Jak wybrać odpowiednią pojemność kawiarki?
Na rynku znajdziemy kawiarki o różnych pojemnościach. Zastanawiając się nad kupnem zaparzacza kawy, musimy zastanowić się, ile kawy dziennie przygotowujemy. Aby kafetiera za każdym razem mogła sprawnie funkcjonować, powinniśmy przygotowywać w niej tyle napoju, ile wynosi jej pełna, dedykowana objętość. Należy pamiętać o tym, by nie wsypywać do kawiarki więcej kawy, niż zaleca producent. W tym przypadku uzyskamy zbyt mdłą lub gorzką małą czarną.
Urządzenie powinno każdorazowo mieć całkowicie zapełnione sitko. W jego wnętrzu powinna też znajdować się optymalna ilość wody do zaparzenia takiej ilości kawy, jaka jest w sitku. Pojemność kawiarki najczęściej definiuje się poprzez oznaczenia takie jak cup oraz tz. Pod oznaczeniem 1 cup kryje się pojemność 25-35 ml. Z kolei 1 tz, odnoszące się do tazza, czyli filiżanki espresso, to pojemność około 50 ml.
Tym sposobem kawiarka dla dwóch osób może mieć pojemność 2 – 4 tz, z kolei model dla czterech domowników, którzy lubią wspólnie pić kawę, powinien mieć pojemność co najmniej 6 tz.
Alternatywą dla precyzyjnych obliczeń pojemności może okazać się zakup kawiarki z reduktorem. Niektóre kawiarki, najczęściej elektryczne, posiadają opcję zmiany pojemności na przykład z 6 tz na 3 tz. Dzięki temu możliwe jest zarówno zaparzanie kaw dla dwóch osób, jak i dla większej ilości gości. Przykładem takiego modelu jest G3Ferrari G10045, który pozwala zaparzyć jedną lub trzy filiżanki kawy jednocześnie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kawiarki?
Wybierając kawiarkę z myślą o wielu latach użytkowania, warto poświęcić chwilę na sprawdzenie kilku istotnych elementów urządzenia, które będą miały przełożenie na jego trwałość i funkcjonalność.
Materiał i sposób wykonania
Jednym z ważniejszych elementów jest uchwyt. Warto pamiętać, że nie powinien być zbyt delikatny, ponieważ w krótkim czasie może ulec uszkodzeniu. Słabej jakości materiał sprawi, że przenoszenie urządzenia stanie się kłopotliwe, a źle zaprojektowany uchwyt z pewnością zmusi nas do stosowania rękawicy.
Jak już wiemy z powyższych akapitów, najlepiej wybrać model stalowy lub stalowo-aluminiowy. Stal nierdzewna jest najtrwalszym materiałem, zapewniającym wysoką odporność na uszkodzenia, odbarwienia i odkształcenia. Stalowa kawiarka daje najwyższą gwarancję niezmienionego smaku kawy przez cały okres jej użytkowania.
Klapka kawiarki
Klapka nie powinna sama się odchylać. Niestety, jeżeli jest źle wykonana, może się nagle uchylić i doprowadzić do rozlania kawy, a nawet poparzenia. Dobrze zaprojektowane kawiarki są wyposażone w masywną klapkę, której nie musimy przytrzymywać podczas nalewania kawy.
Dostępność części zamiennych
Od czasu do czasu wymiany wymagają uszczelki, dlatego warto zorientować się, czy wybrany przez nas produkt ma ogólnodostępne części zamienne.
Ile kosztują dobre kawiarki?
Kawiarki można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Zbyt niska cena, powinna jednak być dla nas sygnałem ostrzegawczym. W tym przypadku warto zainwestować więcej i cieszyć się pyszną małą czarną. Tanie produkty najczęściej mają zbyt lekkie klapy, które powodują ryzyko rozlania kawy. Częstą są także wykonane z tanich materiałów, na przykład mają plastikowe elementy, przez co smak kawy może być zniekształcony.
Aromatyczna i pyszna kawa we własnym domu? Teraz to możliwe, dzięki ogólnodostępnym kawiarkom. To idealne rozwiązanie dla fanów napoju bogów, którzy chcą cieszyć się mocną i profesjonalnie przygotowaną kawą w domowym zaciszu. Kafeterki można bez problemu stosować na kuchenkach gazowych, a także płytach ceramicznych i indukcyjnych, dlatego sprawdzą się w każdym domu.
Na takie uniwersalne urządzenie warto wydać około 200 złotych. Taki wydatek daje już gwarancję wysokiej jakości wykonania, bezpieczeństwa i pełni smaku kawy. Za kawiarkę nie warto też przepłacać - droższe modele mają po prostu nietypowe kształty albo mają wbudowane niekonwencjonalne rozwiązania technologiczne, które rzadko kiedy przydają się w praktyce.
Najlepsi producenci kawiarek
Bialetti to włoski producent o najlepszej renomie na rynku kawiarek. Pod tym szyldem zawsze znajdziesz urządzenia wykonane z trwałych elementów i z wysokiej jakości stopów metali. To właśnie pośród kawiarek Bialetti znajdziesz najpiękniejsze modele kawiarek aluminiowych, ale i godne polecenia modele elektryczne.
G.A.T. także jest włoskim specjalistą od kawiarek. W ofercie tego producenta znajdziesz zarówno akcesoria do tradycyjnego zaparzania kawy, jak i nowoczesne kawiarki elektryczne utrzymane w retro stylistyce.
Szukając najlepszej kawiarki warto zwrócić uwagę także na markę G3Ferrari. To właśnie w asortymencie tego producenta znajdziemy modele wyposażone w reduktor pojemności.
Największy wybór tanich kawiarek elektrycznych oferuje z kolei marka Ariete. Użytkownicy chwalą sobie funkcjonalnośc tych urządzeń i dostępny wybór modeli.
Jak używać kawiarki?
W przypadku kawiarki elektrycznej użytkowanie urządzenia polega na zalaniu dolnego naczynia wodą do sprecyzowanej przez producenta wysokości. W dalszej kolejności zakładamy sitko i wsypujemy do niego zmieloną kawę. Dokładnie dokręcamy dzbanek, umieszczamy go na elektrycznej podstawie i włączamy. Elektryczny model wyłączy się sam, kiedy kawa będzie gotowa.
Jedną z najważniejszych rzeczy, o których trzeba pamiętać używając kawiarki, jest odpowiednie zmielenie kawy. Kawa powinna mieć konsystencję drobno zmielonej soli - nie może być zbyt drobna, żeby nie zatkać sitka. Nie może być też zbyt gruba.
W przypadku kawiarki klasycznej dodatkowo ważne jest, żeby podczas zaparzania kawy odpowiednio szybko ściągnąć urządzenie z palnika. W momencie, gdy górne naczynie będzie wypełnione do około ¾ pojemności i pojawi się charakterystyczna pianka, to czas na przelanie napoju do filiżanki. Jeżeli zdejmiemy kawiarkę z palnika zbyt późno, możemy mieć do czynienia z niechcianymi posmakami w kawie.
Dlaczego warto kupić kawiarkę?
Kawiarka umożliwia przygotowanie klasycznego espresso tak samo wysokiej jakości jak z drogiego ekspresu ciśnieniowego. Dzięki niej możesz cieszyć się doskonałym smakiem bez wydawania majątku na wielkie urządzenie i bez wychodzenia z domu do restauracji.
Dodatkowo kawiarka oferuje możliwość dopasowania intensywności smaku, dzięki czemu zaparzanie kawy może stać się swoistym hobby. Co więcej, zaparzając samodzielnie zmieloną kawę masz gwarancję wykorzystania pełni potencjału ziaren - czujesz ich naturalne nuty smakowe i aromaty.
Warto pamiętać, że kluczem do sukcesu jest dobrej jakości młynek, który pozwoli precyzyjnie i jednolicie zmielić kawę do kawiarki. To właśnie on - zdaniem profesjonalnych baristów - jest ważniejszy niż samo urządzenie do zaparzania.
Czytaj więcej: Jak wybrać najlepszy elektryczny młynek do kawy?