
Jak ugotować idealne jajka na Wielkanoc
Jak ugotować jajka, żeby były idealne? Poniżej podajemy przepis na gotowanie jajek na twardo i miękko.
Rozróżniamy trzy wielkości jajek: Małe "S" - do 5 cm Średnie "M" - około 6 cm Duże "L" - około 7 cm Jeżeli kupiliśmy jajka na wsi, mierzymy je od "czubka". Na jajkach ze sklepu wielkość mamy podaną na opakowaniu.
Jak ugotować idealne jajka na twardo?
- Żeby ugotować idealnie jajka, najpierw musimy wyjąć je z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
- Następnie wkładamy delikatnie jajka do garnka na tyle pojemnego, żeby nie układać jaj warstwowo i zalewamy zimną wodą, a następnie delikatnie solimy. Jeżeli jajko wypływa, oznacza to, że nie jest już pierwszej świeżości. Takie jajka lepiej przeznaczyć na jajecznicę.
- Doprowadzamy wodę z jajkami do wrzenia, a następnie redukujemy ogień do poziomu lekkiego bulgotania. Jajka na twardo gotujemy od momentu wrzenia przez: "S" - 8 minut "M" - 9 minut "L" - 10 minut
Nigdy nie gotujemy jajek powyżej 10 minut, ponieważ powyżej tego czasu wytrącają się tlenki siarki, powodujące znaczną kruchość żółtka i zieloną otoczkę w okół niego.
Jajka na miękko - jak gotować?
Aby ugotować idealnie jajko na miękko, wystarczy trzymać się tych prostych kroków:
- Tutaj również zalecamy wyciągnięcie jajek z lodówki i ogrzanie ich do temperatury pokojowej.
- W przypadku jaj na miękko, osoloną wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, ale uwaga - bez włożonych do niej jajek.
- Jajka wkładamy bardzo delikatnie dopiero do wrzącej wody, za pomocą łyżki.
"S" - 3,5 minuty "M" - 4,,5 minuty "L" - 5,5 minuty.
Jajka takie podajemy później w specjalnych podstawkach, by było łatwo jeść je łyżeczką.

Jajko idealne - gwarantowane!
Nie chcesz kłopotać się przechodząc przez powyższe kroki? Można łatwiej! Nowoczesną alternatywą gotowania jajek w tradycyjny sposób, gdzie istnieje duże ryzyko pęknięcia, jest przygotowanie jajek w jajowarze. Tak jajka na twardo, jak i na miękko, ugotowane w takich urządzeniach będą idealne - nigdy za mało, ani za bardzo ścięte. Dodatkowo do każdego z urządzeń dołączona jest czytelna instrukcja.
Gotowanie jajek w jajowarze jest bardzo proste. Wystarczy umieścić jajka w specjalnych zagłębieniach w płycie grzewczej - skorupki zostaną delikatnie przekłute, dzięki czemu jajko nie pęknie. Następnie trzeba zalać jajka wodą, zamknąć pokrywę i ustawić czas wg instrukcji. Jajowar sam da znać, kiedy jajka będą gotowe! Zrobi to dzięki wbudowanemu minutnikowi i sygnalizatorowi.
Jajowar w Sferis kupisz już za około 30 zł, np.: jajowar elektryczny Esperanza EGG MASTER EKE001. To bardzo niska cena za pewność doskonale ugotowanych jajek! ;) Dla bardziej wymagających polecamy także futurystyczny Caso jajowar E7 2770 i dwa modele z górnej półki: E9 2771 i ED10 2772.
Czy jajka z jajowaru są zdrowe?
Ci, którzy chcą postawić na wygodę i w tym celu chcą wyposażyć się w jajowar, często zastanawiają się czy jajka z jajowaru są zdrowe. Otóż, skrócony czas kontaktu jajka z wysoką temperaturą sprawia, że zachowuje ono więcej wartości odżywczych, niż w przypadku dłuższego gotowania.
Jedyną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę wybierając jajowar jest materiał jego wykonania. Najlepsze są urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej, które dodatkowo są łatwe w czyszczeniu.
Co jeszcze można zrobić w jajowarze?
Jajowar może posłużyć nie tylko do gotowania jajek, ale także do przygotowania jajek w koszulce, omletów oraz do zrobienia jajecznicy. Wszystko zależy od wybranego modelu. W części urządzeń dostępnych na rynku da się nawet ugotować warzywa na parze lub zagotować boczek.
Przejdź do sklepu i zobacz wszystkie dostępne jajowary!